Over Martijn

Hoi, ik ben Martijn Dreschler, 33 jaar oud, sinds 2 mei 2014 getrouwd met Marion en samen hebben we twee zoons, 1 en 3 jaar oud. Na de middelbare school en een avontuur van bijna vijf jaar bij de Koninklijke Landmacht ben ik in Kampen theologie gaan studeren. Van 2016 tot 2020 werkte ik als missionair werker en pionier vanuit de kerk De Verbinding in Hilversum. Sinds januari 2019 ben ik daarnaast onderzoek gaan doen naar drijfveren bij pioniers in Nederland. Omdat ik me de komende jaren wil focussen op het doen van onderzoek ben ik per 1 augustus gestopt bij De Verbinding. Ik wil graag uitdelen van wat ik de afgelopen jaren in mijn studie en in mijn werk heb geleerd. Vandaar deze website.

Vanaf 1 januari 2021 ben ik als zzp-er begonnen. (BTW-ID NL003559977B59) Zoek je als kerk, gemeente of huiskring missionaire inspiratie in vorm van bijvoorbeeld een workshop, of zoek je een missionair bevlogen (s)preker voor een kerkdienst of bijeenkomst, stuur me een bericht!

Hieronder kun je een interview vinden waarin ik meer vertel over mijn werk als missionair werker in Hilversum Noord de afgelopen jaren. Veel leesplezier!


Maaltijden met een missie

Samen eten, voetballen bij het Cruyff-court, The Passion kijken in Lopes Dias en mensen ontmoeten bij de Erfgooiersspeeltuin: Martijn Dreschler is inmiddels geen onbekende meer in Noord. Hij is voor het derde jaar werkzaam als missionair werker in de wijk. Maar wat houdt dat in, en wat wil hij in deze wijk bereiken?

“De term ‘missionair werker’ roept misschien vragen op. In deze term zit in ieder geval het woord ‘missie’. Ik zie het als mijn missie om samen met de kerk onze omgeving hier in Hilversum tot een mooiere plek te maken.”

Tien jaar geleden was Martijn nog bezig met hele andere missies. Hij was in opleiding tot officier bij de Koninklijke Landmacht. Door dat werk had hij in vredesmissies kunnen bijdragen aan een veiligere wereld, maar toch sloeg na vier en een half jaar opleiding de twijfel toe. “Er knaagde iets. Ik had het gevoel dat ik God beter wilde leren kennen. In 2011 ben ik gestopt bij Defensie en ben ik Theologie gaan studeren. Toen ontdekte ik dat ik deel uit mag maken van een veel grotere vredesmissie, Gods vredesmissie in deze wereld. Zijn uitzending om van deze wereld een mooiere plek te maken.”

Martijn rondde zijn opleiding af en ging aan het werk voor drie kerken in Hilversum die samen één gemeente vormen: De Verbinding. Hij woont sindsdien ook met zijn vrouw en zoontje van 1 in Hilversum. In Noord organiseert hij onder andere Hapje Eten in de Erfgooiersspeeltuin, waar al bijna drie jaar veel bezoekers komen. “Het is mooi om te zien dat er in die tijd echt banden ontstaan. Mensen herkennen elkaar op straat. Bezoekers helpen ook mee met de maaltijden. Je ziet echt dat bezoekers tot bloei komen door samen iets te doen. We willen graag kijken hoe we nog meer samen met mensen uit de hele wijk kunnen doen, en verbinding kunnen leggen tussen verschillende subculturen. Bijvoorbeeld door misschien een keer samen halal koken. We willen echt zorgen dat mensen elkaar ontmoeten. En tegelijk ook kijken: waar is behoefte aan?”

Als voorbeeld noemt Martijn dat veiligheid een thema is dat in gesprekken regelmatig naar voren komt. Daarom wordt voor de maaltijd in juni een wijkagent uitgenodigd om hierover uitleg te geven. Bezoekers kunnen dan ook hun vragen stellen en ervaringen delen. Afgelopen zomer trad ook popkoor Prestige een keer op aansluitend aan de maaltijd, waar veel bezoekers van genoten.

Maar hoe komt het dat een theoloog die ooit officier wilde worden zich zo inzet voor de wijk? Martijn: “Rond mijn vierentwintigste veranderde mijn beeld van God sterk, onder andere door wat ik zelf over hem las in de Bijbel. Hij is niet een strenge afstandelijke God, maar het gaat Hem aan het hart wat er hier op aarde gebeurt. Daarom heeft dit werk echt mijn passie, om heel concreet hier in Hilversum bij te dragen aan onderlinge vrede en verbinding tussen mensen.”

Dit interview met Martijn, over zijn missie in Hilversum, verscheen in 2019 in het buurtkrantje van Hilversum Noord: ‘Noord aan het Woord’. Met dank aan Joanne uit De Verbinding Hilversum voor het interviewen en Edwin voor de redactie van de buurtkrant.


Wil je meer weten over Martijns Missie?
Lees hier een interview met Martijn door Verre Naasten.
Of lees een interview op pagina 14-15 van deze TU Magazine.

%d bloggers liken dit: