Feestvieren met Jezus!

[Lees in 8 minuten]

“Hij [Levi] richtte in zijn huis een groot feestmaal voor hem [Jezus] aan, waarop een groot aantal tollenaars en anderen samen met Jezus aanwezig waren.”

Welkom vandaag bij dit feestelijk ontbijt! Welkom namens Levi. Hij heeft een feestje georganiseerd en wij mogen erbij zijn. Als u dacht dat alles wat met de Bijbel en Jezus te maken had saai was, had u het mis. Het gaat in de Bijbel vaak over feestjes. Wat zeg ik, grote feesten! Een bruiloft van een week waar de wijn op wonderlijke wijze wordt aangevuld als deze op is. En nu dit grote feestmaal van Levi. Hij geeft een megafeest ter ere van Jezus.

Wanneer hebt u voor het laatst echt feest gevierd? Wat houdt een echt feest voor u in?

Honderden jaren voor Jezus zei een Israëliet, Jesaja, al dat God uiteindelijk van plan is om een groot feest te geven. In Jesaja 25 staat ‘Op deze berg richt de HEER van de hemelse machten voor alle volken een feestmaal aan: uitgelezen gerechten en belegen wijnen, een feestmaal rijk aan merg en vet, met pure, rijpe wijnen.’ Dat was het vooruitzicht, een verre droom, voor de mensen die leefden in de tijd van Jezus. Ook al leek het er niet op en leefden mensen in onrustige moeilijke tijden. Er was een oneindig mooi vooruitzicht. En als we de boodschap van Jesaja mogen geloven is dit een vergelijkbaar met een overdreven luxe feestmaal, alsof je uit eten bent bij de Koning en Koningin, maar hier is iedereen welkom.

Het probleem is… het is voor veel mensen nu helemaal nog geen feestje op aarde. En we geloven niet meer zo in een feestje in een verre toekomst. Veel mensen zijn geïsoleerd geraakt door ziekte of door eenzaamheid. Misschien voelt u zich wel geïsoleerd. Of voelt u zich soms verlamd door nare gedachten. Of door fysieke belemmeringen. U voelt zich misschien buitengesloten of geblokkeerd door mensen om u heen. Net als de verlamde man uit het verhaal. Of net als Levi, de tollenaar. Laten we eens beter kijken naar dit verhaal.

Lezen: Het Evangelie van Lukas, Hs 5 vers 17-32

We lezen in het Evangelie van Lukas hoe Jezus rondtrok door verschillende steden in het noorden van Israël, en steeds meer mensen raakten geboeid door deze Jezus. Er deden zich bijzondere geruchten over hem de ronde en binnen no-time had Jezus een hele menigte van mensen om zich heen verzameld. Ook allerlei religieuze geleerden en Bijbelonderzoekers uit heel het land waren nu naar hem komen luisteren. Allemaal religieuze mensen. Vrome lui. Zo veel mensen zaten om Jezus heen dat tijdens een van de bijeenkomsten een verlamde man door het dak naar binnen werd gebracht door zijn vrienden. Er was letterlijk en figuurlijk nauwelijks ruimte voor deze verlamde man om bij Jezus te komen. Gelukkig had deze verlamde man nog een paar mensen, een paar vrienden, die hem hielpen bij Jezus te komen.

En dan komt Jezus naar buiten. Ik stel me dat zo voor, dat Jezus besluit om naar buiten te gaan. Hij baant zich een weg door de mensen heen naar de deur. Sommige mensen gaan al voor hem uit naar buiten. En op een afstandje zit een man dat hele tafereel te bekijken. Daar zit ie dan. Levi. Een steenrijke zakenman. Hij ziet ze naar buiten komen. Eigenlijk gek dat hij daar nog zit. Het hele dorp is uitgelopen om Jezus te ontmoeten. Maar hij zit daar nog. Ik vraag me dan af he, wat er door het hoofd van die Levi is heengegaan? Zou hij eerst zelf hebben zitten nadenken: “Zou ik even gaan kijken?” Nee. Ze zien hem aankomen. De meeste kennen hem als een verrader, omdat hij werkt voor de Romeinse bezetter. En hij heeft ook nog eens teveel geld van ze afgetroggeld. Levi laat het maar mooi aan zich voor bij gaan. Als hij het al zou willen, dan zou hij met zijn leven echt niet geaccepteerd worden. Dan had hij al veel vroeger andere keuzes moeten maken.

Een verlamde man en een corrupte belastingambtenaar. De verhalen horen bij elkaar. De ene persoon lukt het niet om door fysieke mankementen bij Jezus te komen. Zijn lichaam werkt niet mee. En hij wordt tegengehouden door de fysieke barrière van allemaal mensen die dicht bij Jezus willen zijn, maar hem eigenlijk niet zo hard nodig hebben als deze ene verlamde man. De andere persoon heeft geestelijke mankementen. Zijn geweten knaagt aan hem. Hij heeft veel te vaak te veel geld afgetroggeld bij zijn eigen volksgenoten. En hij durft zich niet meer te vertonen. Hij wordt tegengehouden door de geestelijke barrière van de oordelen van de mensen uit zijn dorp. Ze zullen hem zien aankomen. Nee, het is niet bepaald een feestje op aarde voor mensen die verlamd zijn, dan wel door lichamelijke beperking dan wel doordat je geestelijk bent lamgeslagen.

Als wij hier bij elkaar zitten, is er niemand verlamd. En is er ook niemand een corrupte tollenaar. Maar toch kennen wij ook fysieke en geestelijke barrières. Of we worden tegengehouden door eigen handicap of tekortkomingen, of we worden tegengehouden door mensen die ons in de weg staan. We voelen de veroordeling van mensen. Of we voelen ons geïsoleerd. Dit kunnen barrières die ons ervan weerhouden om nog vrolijk in het leven te staan. Maar ook barrières die in de weg staan om in God te geloven. Die kerk en die christenen met hun vrome praatjes, daar pas ik niet tussen. Ik ben niet zo vroom. Ze zien me aankomen.

Wie herkent zich in één van deze personen?

Het verhaal gaat uiteindelijk niet om hoe wij eraan toe zijn. Om hoe deze mensen eraan toe zijn. Het verhaal gaat namelijk verder. Vier vrienden helpen de eerste verlamde man door op het dak te klimmen en hem met zijn bed door het dak te laten zakken, pal voor Jezus voeten. En dan kan Jezus hem genezen. Kijk maar naar dat zinnetje in vers 17: de kracht van de Heer was werkzaam in hem, opdat hij zieken zou genezen. En nu komt Jezus daar eindelijk aan toe. Er staat een menigte om Jezus heen die helemaal geen genezing nodig heeft, terwijl Jezus daar is om de zieken te genezen. Er is een ingewikkelde omweg via het dak voor nodig zodat Jezus kan doen waarvoor hij gekomen is.

En het verhaal van de tollenaar loopt ook goed af. Zijn eigen schuld en schaamte en de oordelen van de mensen zitten hem in de weg om bij Jezus te komen. De verhalen horen bij elkaar. Waar zijn die vier vrienden die deze tollenaar bij Jezus hadden moeten brengen? Hij werd buitengesloten en mocht er niet meer bij horen. Hij had niemand. Maar Jezus laat juist de menigte in het gebouw achter zich, en laat Levi niet zitten waar hij zit. Hij zoekt hem op, zonder oordeel. En Jezus laat zien dat hoe hij in woorden de verlamde man vergeving en genezing schonk, hoe hij nu in zichtbare daden deze tollenaar dezelfde vergeving en genezing schenkt. Beide verlamde mensen worden bevrijd van al hun fysieke en geestelijke barrières. Jezus wil niet alleen individuen maar ook de samenleving weer heel maken. En dat betekende dat de mensen die buiten de boot vielen, er weer bij mochten horen.

Alles goed en wel, maar heeft het dan helemaal geen zin om christen te zijn? Jezus komt toch juist voor de mensen die buiten de groep liggen. Mensen die genezing nodig hebben? Ja, dat is inderdaad zo, maar toch wijst dit verhaal ook de weg voor mensen waar het goed mee gaat, geestelijk en lichamelijk. Want hoe had deze verlamde man zonder die vier vrienden bij Jezus kunnen komen? En juist deze vier vrienden worden door Jezus geprezen om hun geloof. Als het dus goed met je gaat en je voelt je dichtbij God staan, kun je ervoor kiezen om dicht om Jezus heen te blijven staan, meer en meer willen leren. Maar misschien blokkeer je dan anderen wel de weg. Dan mag je leren van deze vier vrienden die niet voor zichzelf een mooi plekje in de buurt van Jezus zochten, maar hun verlamde vriend bij Jezus brachten. Of leer van Jezus, die niet bij de menigte blijft, maar naar buiten gaat op zoek naar die ene persoon, die is vastgelopen in zijn leven.

Levi werd bevrijd van zijn verlammende gedachten van schuld en schaamte. Hij geeft een groot feest voor Jezus. Waar ook andere tollenaars bij zijn. Hier wordt al iets van dat grote feest zichtbaar waarover Jesaja al lang daarvoor had gesproken. Een feest voor iedereen, niet alleen voor de vrome mensen, de mensen die het voor elkaar hebben. Maar ook voor outsiders, voor mensen die zijn vastgelopen door foute keuzes. Juist voor hen is Jezus gekomen. Laat je niet in de weg staan door mensen die je veroordelen, waar je je bij schaamt voor jouw levensstijl of jouw fouten. Jezus is niet op zoek naar vrome christenen, maar naar mensen die zijn vastgelopen. En vertrouw erop, zelfs als je geen vrienden hebt die je bij Jezus kunnen brengen, dat hij naar jou toe zal komen. Dit feest is echt voor iedereen. En jij mag dan vervolgens weer mensen in jouw eigen omgeving bij Jezus brengen. Zoals Levi een feest geeft voor andere tollenaars. Met Jezus als eregast.

Lied: Johannes de HEER – Veilig in Jezus’ Armen
(Op accordeon begeleid door één van de gasten)

Martijn Dreschler – Verbinding in Noord, 3 februari 2019 (Erfgooiersspeeltuin, Hilversum)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: