Een depressieve Maria (Advent)

[Lees in 5 minuten]

Als opening voor mijn intervisiegroep schreef ik een jaar geleden een meditatie over advent, tegen de achtergrond van berichten over depressiviteit bij jongeren. Mensen raken steeds eerder in een burn-out. Hoeveel jongeren lopen er ook rond met twijfels over of hun leven zin heeft, wat ze in vredesnaam doen hier op aarde? En hoeveel van hen denkt er wel eens over een einde aan het leven te maken? Of de vrome variant: hoeveel christenjongeren wensen dat Jezus wel direct terug mag komen? Het is Advent. En we hebben het vandaag over jongeren in de kerk. Kunnen we iets leren van het verhaal van het meisje Maria, de latere moeder van Jezus?

Lezen: Het Evangelie van Lukas hs. 1 vers 26-56

Wat was haar situatie toen de engel naar haar toe kwam? Zo op het oog staat er niet zoveel over haar omstandigheden. De engel ging naar Nazaret, je weet wel, dat dorpje van die woorden: ‘kan daar iets goeds vandaan komen?’ Hij ging naar een meisje, met de naam Maria. Een meisje, waarschijnlijk best jong, jonger dan het beeld dat wij vanuit onze context vaak van haar hebben. Een jong meisje, uitgehuwelijkt aan Jozef, nog niet getrouwd. Maar verder? Hoe was het met haar, was ze vrolijk, of zocht ze ook naar zin in het leven? Nog niets bereikt in het leven, nog geen kinderen, een heel leven voor je. Hoe keek ze naar zichzelf, had ze veel zelfvertrouwen? Het enige dat je misschien kunt zeggen is dat ze al een soort besluit had genomen om God in haar leven te dienen. Lees maar in vers 38  “De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.” Alsof haar grondhouding was dat ze ondanks alle onzekerheid één ding zeker wist: de Heer wil ik dienen. En hoe gek het plan van God met haar ook is, vanuit die grondhouding kan ze de beslissing nemen. Ja dit is wat ik wil doen. Geconfronteerd met nieuwe situaties kun je misschien op het moment zelf de gevolgen niet overzien, maar helpt het je om ook als je nog niets van God hoort wel al een keuze te maken: de Heer wil ik dienen. Dat kan zekerheid geven. En dan kun je als het meest onverwachte op je pad komt toch het juiste kiezen.

Het lijkt gissen om op de andere vragen antwoord te geven. Maar als je kijkt naar het lied dat ze zingt bij Elizabeth dan wordt er toch wat meer duidelijk over hoe Maria zichzelf beschouwde. Het bijzondere is dat ze in het lied namens het volk Israël en namens de hele kwetsbare mensheid lijkt te spreken. Maar heeft het ook betekenis vanuit haar persoonlijke situatie? Ze begint de Heer te prijzen. ‘Mijn redder’ noemt ze hem. Waarvan heeft hij haar gered? ‘Hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares.’ Waarom zou zij de minste dienares zijn? Had Maria misschien net als veel tieners vandaag een ontzettend laag zelfbeeld? Wat een loflied borrelt er in haar op nu haar leven zin heeft gekregen, nu ze ervan doordrongen is geraakt dat God haar persoonlijk ziet en dat haar eenvoudige leven van waarde is in Gods koninkrijk. Als ik kijk naar de interviews die ik heb gehouden met pioniers hoor ik in meerdere gesprekken het verhaal hoe zij tegen het einde van hun puberjaren op een of andere manier doordrongen werden van de boodschap: ik ben geen nummertje voor God, hij heeft mij heel persoonlijk op het oog, hij is betrokken op mijn leven, hij wil mij liefhebben en met mij in een relatie leven. En hij heeft een bedoeling met mijn leven. In mijn context wil hij mij met mijn talenten gebruiken. En ik herken dit. Ik heb zelf tijdens mijn puberjaren enorm verlangd naar de terugkomst van Jezus. Ik zag voor mijzelf eigenlijk geen zin in dit leven hier. Ongetwijfeld speelde mee dat ik mijn broer en mijn vader verloor op jonge leeftijd. Wat deed ik hier nog op aarde?

Het moment dat God zich in mijn leven liet zien voelde ik me oneindig gezien en geliefd. Ik mocht er zijn. En vanaf dat moment kreeg mijn leven zin. God wilde mij gebruiken, met mijn geschiedenis, met mijn talenten en mijn karakter. Ik voelde me geliefd en mijn leven kreeg zin. En sindsdien mag Jezus langzaam steeds meer zichtbaar worden in mijn leven. Als we het hebben over jongeren dan kan het verhaal van Maria ons zeker helpen. In haar kwetsbaarheid en eenvoud, misschien wel somber door zinloosheid en klein door weinig zelfvertrouwen, heeft ze al een keuze gemaakt om God te willen dienen, ook al wist ze nog niet wat haar te wachten stond. En God wil de jongeren tegemoet komen met zijn liefde waarin hij ons persoonlijk ziet, met onze vragen en onze karakters, en wil ons een rol in zijn plan geven waardoor ons leven zin krijgt. En langzaam zal Jezus zichtbaar worden – geboren worden – in ons leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: