You want it darker (Advent)

[LEES IN 4 MINUTEN]

Het schuurt zo met elkaar, Het jaar wat we achter de rug hebben. En de lichtjes in de kerstboom. Als je het nieuws volgt kun je niet heen om de ellende in veel delen van de wereld. Er is haat en geweld, honger en ziekte. En niet alleen in de wereld, maar misschien was het afgelopen jaar voor jou ook wel een jaar van knokken tegen een slopende ziekte, of een uitputtend gevecht om je relatie te redden of je baan. Maar nu met de lichtjes in de kerstboom worden we verleid om te doen alsof alles koek en ei is. Ik wil deze uitersten proberen vanavond (iets meer) bij elkaar te brengen en op zoek gaan naar een verhaal van hoop dat ons de weg wijst te midden van de harde realiteit waarin we leven. Hoe rauw en pijnlijk de werkelijkheid hier op aarde soms is wordt goed duidelijk in het verhaal over Israël, uit het eerste deel van de Bijbel, het Oude Testament. De Israëlieten worden als vreemdelingen weggevoerd naar steden in een ver land en ze raken alles kwijt waar ze hun identiteit uithaalden. Tempel. Stad. En land. Een volk zonder papieren. Het eerste deel van de Bijbel eindigt wat dat betreft vrij troosteloos. Ze komen nog wel terug hoor, ze mogen zelfs hun tempel weer opbouwen. Maar het is niet meer zoals vroeger. De profeet Jesaja beschrijft deze hopeloze toestand: “Moedeloos en hongerig zullen de mensen door het land zwerven. Ze zullen honger lijden en in hun woede de koning en hun God vervloeken. Ze kijken omhoog of staren naar de grond, maar overal heerst verstikkende duisternis; donker en somber is het, nacht overal.”

Het hoeft niet moeilijk te zijn om iets in dit verhaal te herkennen. Denk aan hoe de afgelopen dagen de wereld via Social media live getuige was van onschuldige burgers die in Aleppo werden gebombardeerd. Of de duizenden mensen die uit een land in oorlog gevlucht zijn, en dan in opvangkampen terecht komen waar de situatie nog slechter is. Maar ook persoonlijk kan dit herkenbaar zijn: Met het kwijtraken van je baan, ben je misschien wel een deel van je identiteit verloren. Je ziet al je vrienden, broers en zussen trouwen en kinderen krijgen, maar bent zelf onvrijwillig nog single gebleven. Met kerst ben je misschien juist wel op zoek om te voldoen aan de norm van gezelligheid en zoekt andere vormen om die leegte te vullen. Je zoekt naar manieren om het te herstellen, terug naar hoe het vroeger was. Maar wat je ook doet, het geeft niet meer de vervulling die je ervan verwachtte. Geloof je dat de lichtjes van de kerstboom je pijn kunnen verzachten, of heb je je hoop gevestigd op een dieper herstel?

Lezen: Het evangelie van Lukas, Hoofdstuk 2 vers 1-5

En dan klinken deze woorden uit de bijbel uit het boek Jesaja: “Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen.” In de meest troosteloze toestand, wordt er iets zichtbaar van een nieuwe kans, nieuw leven. In onze levens wordt het contrast tussen de harde werkelijkheid en nieuw leven nergens duidelijker zichtbaar dan bij de geboorte van een kind. Denk aan de weeën van een vrouw, een deel van jullie heeft het zelf meegemaakt. Een heftigere gebeurtenis uit een menselijk leven bestaat er niet, ook al zal ik daar als man zijnde in mijn leven hooguit aan de zijlijn van staan. Het toppunt van menselijk persoonlijk lijden is gekoppeld aan het grootste geluk hier op aarde. Waarvan zelfs menig persoon die niets met God heeft zegt dat het een wonder is. De geboorte van een kind. Dat is ook waarmee het tweede deel van de Bijbel begint. Dat is het schitterende licht dat schijnt op de mensen in het donker. Dat is waar kerst over gaat. De geboorte van een kind. Geen duidelijker voorbeeld van hoe rauwe werkelijkheid en nieuw leven samengaan. De diepste nacht van je leven, is het moment waarop je dat licht, het nieuwe leven, kunt ontmoeten.

Op 7 november dit jaar [2016] is de zanger Leonard Cohen overleden, bekend van liedjes als Susanne en Hallelujah. Zijn teksten zijn doordrenkt met Joodse en christelijke religie. Zijn laatste album brengt hij vlak voor zijn dood uit. You want it darker. Zijn rauwe donkere stem geeft in dit lied woorden aan hoe het soms lijkt dat God van je vraagt nog dieper door de pijn te moeten. En dan klinkt het refrein: Hineni, Hineni, I’m ready, my Lord. Hebreeuws voor “Zie mij…”. Je zegt dat je bereid bent om naar God te luisteren. I’m ready, my Lord. Leonard Cohen geeft ons woorden die ons helpen in de duistere perioden in je leven. Woorden die passen bij kerst. Hier ben ik Heer. Want in de climax van het verhaal van de Bijbel, na eeuwenlange duisternis in Israël, komt God naar Maria toe, legt haar Zijn plan voor, het reddingsplan voor Israël, voor heel de wereld en het nieuwe begin in jouw leven. Waarop Maria, namens heel de mensheid, heel de schepping, antwoord: hier ben ik Heer, I’m ready Lord.

Media: Leonard Cohen – You want it darker

Martijn Dreschler – PRaiSe concert, 16 december 2016 (Pniëlkerk, Hilversum)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: