Maria – Je plek innemen (Advent)

[Lees in 5 minuten]

“Want God, die machtig is en heilig, heeft iets geweldigs met mij gedaan. Aan mensen die naar hem luisteren, geeft hij zijn liefde, nu en altijd.” (Maria – moeder van Jezus)

Wie heeft wel duidelijk een rol of roeping hier op aarde? Wat is die roeping? Voor wie is het nog zoeken wat jouw rol hier op aarde is? Ik hoor best vaak verhalen van mensen die vastgelopen zijn in hun leven. Steeds eerder ook. Jongeren van twintig jaar die met burn-out verschijnselen thuis zitten. Sombere en depressieve gevoelens en gedachten. We hebben zoveel kansen en mogelijkheden in onze samenleving, hoeven ons niet druk te maken over waar we slapen, wat we eten en wat we aantrekken. Maar toch, de druk van school en werk, de vele prikkels, het moeten presteren, keuzestress, FOMO, de angst om iets mis te lopen, dit alles eist een hoge tol van mensen. Zonde eigenlijk toch? Kijk naar een kind. Je leven begint zo onbezonnen, zorgeloos, eenvoudig. Maar ergens onderweg raken veel mensen de grip op hun leven kwijt. En in de donkere periodes van ons leven verlangen we naar het licht. We wachten op redding. Bevrijding van onze zorgen en somberheid. Heb je de hoop nog dat het ooit goed komt?

Vandaag is het de tweede zondag van advent. Het uitzien naar de geboorte van een Redder. De geboorte van Jezus. Dit is een tijd om stil te staan bij hoe we soms vastlopen in ons leven. En hoe we mogen uitzien naar een einde aan lijden, tranen en onrecht. Eigenlijk zie je deze thema’s al terug in de familiegeschiedenis van Jezus. Zijn familie-stamboom kun je gewoon vinden in de Bijbel, in het Evangelie van Matteüs en Lukas. Allemaal namen van verre voorvaders en -moeders van Jezus. Achter elke naam schuilt een verhaal. Verhalen van verdriet, moeite, rouw, maar ook van hoop, herstel, liefde en veerkracht. Wat voor die tijd heel bijzonder is, is dat er vijf vrouwen in de familie-stamboom van Jezus staan. De bijzondere verhalen van deze vijf vrouwen zullen we de komende maanden gaan beluisteren. Eigenlijk past elk van die verhalen heel goed bij Advent. Maar het mooiste verhaal voor Advent is het verhaal van de moeder van Jezus, Maria. In haar komen al die lijnen uit het Oude Testament prachtig samen. Bij elk verhaal gaan we stilstaan bij hoe op één of andere manier ons leven in deze wereld niet helemaal compleet is. Ook al sta je positiever in het leven, het is nooit helemaal perfect. En waar het leven moeilijk is, waar mensen onrecht wordt aangedaan of verdriet hebben. Daar ontstaat ook een verlangen naar een betere wereld. Dat is advent. Uitzien naar een betere wereld.  

Lezen: Het Evangelie van Lukas, Hs. 1 vers 26-56

We lezen vandaag het verhaal over Maria, de moeder van Jezus. Maria, misschien heb je een beeld van haar van een volwassen vrouw, een jaar of 30? Maar waarschijnlijk was ze nog maar een jong meisje toen ze zwanger werd van Jezus. Dit verhaal over Maria kan ons helpen in tijden dat we op zoek zijn. In tijden dat we het even niet meer weten. Dat we geen idee hebben waarom we hier op aarde zijn. Maria. Een eenvoudig kwetsbaar meisje. Ze staat symbool voor alle mensen die gebroken zijn, kwetsbaar zijn, hulpeloos zijn en die zoeken, verlangen en hopen op gerechtigheid, bevrijding en herstel. Ze staat symbool voor die roep naar God van die vrouwen uit de familie-stamboom van Jezus. Die vrouwen uit de verhalen uit het Oude Testament. In dit verhaal over Maria laat God zijn antwoord zien. Hij wil zelf bij de mensen wonen. In ons, met ons en om ons heen. En laat daarmee niet alleen zijn liefde voor ons zien. Maar schakelt ons in en geeft ons een belangrijke rol in zijn reddingsplan met de wereld. Kijk maar hoe hij Maria heel persoonlijk benadert. God zelf ziet ons heel persoonlijk, laat ons zien dat ons leven zinvol is en komt naar ons toe in Jezus Christus om ons te bevrijden. Waar zie jij iets van Gods redding zichtbaar worden in je leven? Welke rol mag jij innemen in Gods plan? Wat raakt je aan de reactie van Maria naar de engel en haar lied?

Zingen: Lofzang van Maria

Martijn Dreschler – Verbinding in Noord, 1 december 2019 (Erfgooiersspeeltuin, Hilversum)
[In december 2020 aangepast voor publicatie]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: