Komt het goed? (10 Levensvragen / Advent)

[LEES IN 5 MINUTEN]

Jij bent gezegend, Maria. Want jij geloofde dat God zou doen wat de engel je vertelde.”

KIDS: Advent gaat over wachten en verwachten. Nu begin ik zo met een praatje voor de volwassenen. Jullie kunnen dan werken aan je werkblad. Misschien duurt het praatje voor je gevoel best lang. Maar ik beloof dat jullie aan het einde van mijn praatje wat lekkers krijgen. Daar hoef je niets voor te doen hoor, maar moet je dus wel nog even op wachten… Maar het komt goed!

INTRO

  • Wacht u nog wel eens ergens op?
  • Waar heeft u heel lang op gewacht?
  • Voor wie is wachten heel moeilijk? Wat maakt wachten moeilijk?
  • Wat is het verschil tussen wachten en verwachten?

Ik vind wachten erg moeilijk. We hoeven ook steeds minder te wachten. Misschien nog wel in de file of als de trein vertraging heeft, maar waar hebben we het over. Die 30 minuten. Vroeger zonder auto’s was je snel dagen onderweg om naar een ander land te komen. Laat staan een ander continent. Dus als je dan op een familielid moest wachten. Of toen alles nog per post ging. Als je verkering hebt kon je misschien dagen uitkijken naar bericht van je grote liefde. Nu zijn sommigen al ongerust als hij of zij niet terug appt binnen een uur. Nu met alle kerst en sinterklaas reclames wordt nog eens duidelijk: vandaag besteld, morgen in huis. Of muziek en films on demand. Je hoeft er maar aan te denken, een klik met de muis en je kunt het zo afspelen. Of eten, ik woon naast de Lidl… heb ik zin in pepernoten, dan heb ik ze binnen 5 minuten in huis. Alles gaat snel tegenwoordig. En we zijn rijk genoeg om van alles binnen handbereik te houden. Op veel dingen hoeven we niet meer te wachten. Alles moet ook snel. Als mijn computer traag is, ook al scheelt het een paar seconden, dan word ik al ongeduldig. Volgens mij waren de mensen vroeger beter in wachten.

  • En wij zijn het wachten verleerd. Is dat erg?
  • Wat zou er goed kunnen zijn aan wachten?

ADVENT
Het is de eerste adventszondag. Advent. We wachten op en verwachten de geboorte van Jezus. We verlangen naar en hopen op redding en uitkomst, naar een vlammetje in donkere tijden, naar het morgen licht, na een lange koude nacht.

Lezen: Het evangelie van Lukas, Hoofdstuk 1 vers 26-45

Als je de Bijbel opdeelt in twee delen, het Oude en Nieuwe Testament, zou je kunnen zeggen dat het eerste deel in het teken staat van wachten en verwachten. God doet beloftes. Maar daar is nog niets van te zien. Ik heb beloofd dat de kids straks wat lekkers krijgen, maar wat is daar nu al van te zien? En wat belooft God? Niet wat lekkers. Maar hij belooft dat het goed zal komen. Hij zal ervoor zorgen dat het lijden, het verdriet en het kwaad uit deze wereld weg zal gaan. Hij zal daar voor zorgen. Maar in de praktijk is daar nog weinig van te zien. Sterker nog, hoe verder je komt in het Oude Testament, hoe minder van Gods beloftes te zien is. Het wordt steeds donkerder, het lijkt wel een lange nacht te zijn. Het volk Israël blijft achter met de vraag: komt het echt wel goed? Hoe lang moeten we nog wachten op die redding? En dan eeuwen later pas gaat het verhaal verder. Het verhaal gaat verder met de eenvoudige jonge vrouw Maria. Dat is natuurlijk een mooi verhaal over het vertrouwen van Maria. Ze heeft geluisterd naar de engel en hoe onwaarschijnlijk het ook is, toch gelooft ze dat ze een kind zal krijgen.

Wachten heeft met geduld te maken, want soms duurt het erg lang. En wachten heeft met hopen te maken, je hoopt dat het er een einde aan het kwaad en lijden zal komen. Maar ook met geloof in de zin van vertrouwen. Vertrouw ik er nog op dat het uiteindelijk goed zal komen met deze wereld? Niet omdat wij mensen steeds slimmer worden, maar omdat God zal ingrijpen? Omdat hij dat lang geleden beloofd heeft? Net zoals Maria erop vertrouwt dat wat de engel zegt, dat dit echt zal gebeuren. Je zou je dan goed kunnen afvragen:

  • Waarom heeft het zo lang geduurd? Waarom komt God niet on demand?
  • Waarom bedient hij ons vaak niet op ons wenken?
  • Waarom wacht hij nu zo lang met het herstel van de wereld?

Ik heb niet allemaal pasklare antwoorden op deze vragen. Soms kan het wachten gewoon erg moeilijk zijn. Ik heb op sommige moeilijke momenten wel geleerd dat God er ook is tijdens het wachten. Dat hij juist dan door iets kleins, misschien door een hand op de schouder van iemand, of lieve woorden waarmee iemand je troost, dat hij dan bij je wil zijn en je wil sterken en troosten. Als je met ogen van vertrouwen en geloof om je heen kijkt, dan zie je ook in het kleine en kwetsbare dat God bezig is deze wereld beter te maken. Net zoals Simon en Hanna in het kleine kwetsbare kind Jezus toch de grote Redder van de wereld zagen. Kun je zo om je heen kijken? Het moeten wachten leert ons om God te zien in het eenvoudige en te beseffen dat we elkaar nodig hebben. Dat voelt soms wel als een hele harde les.

Ik denk ook dat het lange wachten ons leert om meer en meer te vertrouwen op God, de controle loslaten; Ooit is het juist mis gegaan toen mensen niet meer vertrouwden op God en zelf de plaats van God innamen. Ons genezingsproces, dat God de wereld en de mens weer beter wil maken, heeft daar dus ook alles mee te maken. Door te moeten wachten helpt God ons weer om minder op onszelf te vertrouwen en meer onze eigen controle los te laten. Op hem te vertrouwen. En waar mogen we dan op vertrouwen? Op de belofte dat God echt alles goed zal maken. Dat er geen tranen meer zullen zijn. Dat de wolf zal slapen bij het lam. Dat we zullen feestvieren omdat de dood er niet meer is. Dat we leven in vrede en liefde met elkaar en met God. Dat is de belofte die God doet aan ons.

De komst van Jezus is het bewijs dat God zijn beloftes waarmaakt. Hij heeft 2000 jaar geleden daar in het Midden oosten, in wat nu Israël en de Gaza strook is rond gelopen. Hij heeft laten zien dat God zijn beloften waarmaakt. Want hij bevrijdde mensen van hun verdriet, hij bracht genezing van ziekten, hij vierde feest met mensen. hij gaf eenzame mensen weer een plek tussen buren, vrienden en familie. En doordat hij is opgestaan uit de dood liet hij zien dat God zelfs van plan is om deze wereld te bevrijden van de dood. Jezus was het levende bewijs dat God doet wat hij belooft heeft. En Jezus zal weer komen, niet alleen in Israël, maar nu voor heel de wereld. En dus mogen wij erop vertrouwen, dat ook al zie je er in je dagelijks leven nog weinig van: Het komt goed. Hij maakt alle dingen nieuw.

KIDS: Wie van jullie vond het moeilijk om te wachten? Moesten jullie er veel aan denken? Nou het wachten op iets lekkers is een voorbeeld van dat we nu tijdens advent ook mogen wachten op kerst, de geboorte van Jezus. Maar net zoals jullie nu echt iets lekkers krijgen, mogen we erop vertrouwen dat God ook nu zal doen wat hij belooft: Hij zal nog een keer komen om alles helemaal goed te maken.

Muziek: Deze samenkomst werd begeleid door kinderkoor ‘Sjofar’ van De Verbinding Hilversum.

Martijn Dreschler, Verbinding in Noord (Erfgooiersspeeltuin, Hilversum)


Dit was de laatste pionierspreek in de serie ‘Levensvragen’. In de maand december 2020 kun je hier verder oude pionierspreken teruglezen over de thema’s ‘Advent’ en ‘Kerst’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: