Hoe word ik gelukkig? (10 levensvragen)

 [LEES IN 5 MINUTEN]

“Het echte geluk is voor mensen die vriendelijk zijn. Want aan hen zal God de aarde geven.”

Bent u gelukkig? Wat maakt u gelukkig? Hoe word ik gelukkig? Of voor wie is het echte geluk? In de geschiedenis van deze wereld zijn er talloze verhalen die gaan over deze vraag. Er zijn ook talloze antwoorden gegeven. Heel oppervlakkig? Volgens de reclame wordt u gelukkig als u een bepaald drankje koopt, of een bepaalde shampoo gebruikt. Je ziet blije mensen in een bepaalde auto en de leugen wordt je voorgehouden dat het rijden in die auto gelukkig maakt. Als je daar in trapt, en ook al weet je dat het niet waar is, je hersenen worden gewoon getraind om het toch te gaan denken, dan ga je automatisch denken dat je geld nodig hebt. Want ja, je moet die producten toch allemaal kunnen kopen. En een laag dieper is die overtuiging dus wat in onze samenleving bewust of onbewust sterk aanwezig is: geld maakt gelukkig. Maar eigenlijk gaat de overtuiging dus over het bezitten van dingen. Bezit maakt gelukkig. Wat is geluk dan eigenlijk?

Laten we naar een filmpje gaan kijken over geluk. Filmpje: Wat maakt ons gelukkig? Dit laat ons al iets zien dat geluk dus maar heel beperkt in spullen zit. Of in omstandigheden. Maar dat geluk meer zit in verbinding met anderen, het volgen van je passie, het helpen van anderen en het leven in het moment. Best een wijs filmpje dus, toch? Maar wat als je moeilijk verbinding maakt. Wat als je in eenzaamheid thuis zit? Ben je dan gedoemd om ongelukkig te zijn? Wat als je niet een heel duidelijke passie hebt, of wat als je veel verdriet hebt in je leven, is je leven dan mislukt? En anderen helpen… soms ben je zelf degene die vooral hulp nodig heeft? En in het moment leven is een mooie levenskunst, maar probeer maar eens voortdurend mindfull te zijn. De realiteit is dat dit wel momenten lukt, maar niet hele dagen. Dus het is een mooi inzicht dat geluk nauwelijks in bezit te vinden is, maar het filmpje legt alsnog de bal neer bij onze eigen mogelijkheden en omstandigheden. Je hebt misschien het bezit niet perse nodig, maar wel de vrienden, de mogelijkheid om anderen te helpen en de leuke hobby waar je helemaal in op kunt gaan. Het lijkt er volgens dit filmpje op dat je jouw leven alsnog naar je hand kunt zetten en daardoor gelukkig kunt worden. En dat is nou juist het moeilijke voor veel mensen. We lijken helemaal niet zo’n grip op ons leven te hebben.

ONZE OBSESSIE MET GELUK Nog een stap dieper. Of je nou geluk zoekt in bezit en rijkdom, of je zoekt geluk in verbinding en je zorgt ervoor dat er genoeg fijne stofjes in je hersenen vrijkomen zodat je lekker in je fel zit, het gaat hierin telkens om jouw geluk. En in onze samenleving zijn we hiermee geobsedeerd geraakt. Een populaire psychiater zegt: Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn is de ziekte van deze tijd. Want in onze drang om het leven leuk te maken raken we vermoeid, slikken allerlei pillen en krijgen allerlei diagnoses. Hij stelt dat we geobsedeerd zijn met geluk en noemt dat een vergissing. De westerse mens is daardoor juist overprikkeld, egocentrisch en overmoedig geraakt. Ik lees voor uit een toespraak van Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool Amersfoort: “Waar is [in onze samenleving] nog ruimte voor pijn, verdriet, de gebrokenheid van deze wereld die om ontferming en barmhartigheid vraagt en om zelfverloochening in plaats van een dikke ik en eigen ambities.”

Lezen: Het evangelie van Matteüs, Hoofdstuk 5 vers 1-12

WAT ZEGT JEZUS OVER GELUK? We hebben de afgelopen maanden verschillende verhalen over Jezus gehoord. Dit keer hebben we het begin van een bekende toespraak van hem gehoord, de bergrede. Een bekend stuk, beter bekend in de andere vertaling: Zalig de armen van geest, zalig de treurenden…  In de nieuwe vertaling gaat het over het echte geluk. Laten we nog eens naar de woorden van Jezus kijken. Hij spreekt de mensen aan die afhankelijk zijn, die verdriet hebben, de vriendelijke mensen aan, de mensen die proberen te doen wat God wil, de mensen die goed voor anderen zijn, de mensen die eerlijk zijn, die vrede stichten en de mensen die vervolgd worden omdat ze opkomen voor het recht. Voor hen is het echte geluk. Deze mensen zijn te prijzen. Je kunt hier zo makkelijk overheen lezen, maar dit is echt een ander geluid dan geluiden die wij vaak om ons heen horen. Ik heb bij elke zaligspreking geprobeerd een tegenovergestelde gedachte neer te zetten, overtuigingen die sterk aanwezig zijn in onze samenleving.

Dus het lijkt soms alsof de sterken, de machtigen, de sluwe mensen et cetera in deze wereld te prijzen zijn. Zo kom je er wel. En de zwakken, machtelozen, verdrietigen zitten aan de verkeerde kant van de streep. Maar Jezus draait het om, juist als je afhankelijk bent, behoeftig, zoekend, verlangend, of probeert het recht te zoeken in de wereld en anderen te helpen, juist als je het moeilijk hebt, juist als je ervan bewust bent dat je je leven  niet in eigen hand hebt, juist dan ben je gelukkig te prijzen. En juist als je in dit leven het geluk van anderen zoekt, ondanks dat dit de moeilijke weg is, juist dan is er echt geluk voor jou te vinden. De Tchechische priester Tomas Halik zegt dat we in wat ons ontbreekt leren om te ontvangen waar het echt om gaat. Als je rijk bent, veel hebt, leer je niet om ook dingen te ontvangen. En het echte geluk is juist voor de mensen die weten dat ze het geluk niet uit zichzelf kunnen halen. Wij mogen dit vanochtend meenemen. Juist als je niet gelukkig bent, juist als je in moeilijke omstandigheden zit, ben je gelukkig te prijzen. Hoe tegendraads dit ook klinkt. Moeilijkheden leren ons te ontvangen waar het echt om gaat. Als we denken controle te hebben leren tegenslagen ons dingen los te laten en te verlangen naar God. Jezus wijst ons de weg. Hij sluit af met dat het echte geluk is voor de mensen die hem volgen. Niet omdat je je dan zo gelukkig zult voelen. Maar omdat je dan van Jezus leert dat je God nodig hebt in je leven, dat je verdriet niet uit de weg hoeft te gaan, dat vriendelijkheid uiteindelijk het laatste woord heeft, ook al lijkt dat er niet op, dat je het goede mag doen, ook al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat, dat je goed mag zijn voor andere mensen, ook al leert de wereld je eerst voor jezelf te zorgen, dat je beter eerlijk kunt blijven, ook al bereiken mensen die liegen soms meer, dat je beter vrede kunt zoeken dan conflict, dat je soms in moeilijke omstandigheden mag weten dat je mag uitkijken naar een nieuw leven.

De God die tegen ons zegt: ik heb je geluk voor ogen, niet je ongeluk, wil met ons meegaan deze week. Moge deze God met jullie meegaan deze week.

Luister: Psalmen voor nu 34 – Stralen van geluk
Lied: Lied 256 (Johannes de Heer) – Tel uw zegeningen
Kijk: Zoek op Youtube de reclamefilmpjes op van Triodos Bank – Schathemeltjerijk

Martijn Dreschler – Verbinding in Noord, 7 oktober 2018 (Erfgooiersspeeltuin, Hilversum)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: