Waar kom ik vandaan? (10 levensvragen)

[LEES IN 6 MINUTEN]

Het evangelie van Lukas
Hoofdstuk 2 vers 41-52

 “Jezus antwoordde: ‘Waarom hebben jullie mij gezocht? Ik moet doen wat mijn Vader bepaald heeft. Dat weten jullie toch?’ Maar Jozef en Maria begrepen niet wat hij bedoelde.”

Je kunt het leven zien als een weg. We gaan het in tien bijeenkomsten hebben over tien grote levensvragen die we op onze weg tegen kunnen komen. En bij elke levensvraag gaan we een bijpassend verhaal over de weg van Jezus lezen. Dit verhaal over Jezus spiegelen we dan aan ons eigen leven om ervan te leren.

Stel nou dat u elkaar nog niet zo goed kent. Misschien is dat ook wel echt zo. Wat zou u dan vragen om elkaar beter te leren kennen? Waar woont u? Wat voor werk doet u? Heeft u ook kinderen? Misschien vraagt u ook wel waar iemand is opgegroeid. Waar iemand vandaan komt. En die vraag: ‘waar komt u vandaan?’ is in veel culturen het eerste wat mensen elkaar vragen. In andere culturen is het misschien wel het belangrijkst waar je bent opgegroeid. Uit wat voor nest je komt. Wie je bent wordt bepaald door je familie, je komaf en de plaats waar je vandaan komt. Zullen we dat eens aan elkaar vragen: “Waar komt u vandaan?” En dan niet alleen de plaats maar ook uit wat voor gezin je komt. “Wat heb je meegenomen uit de familie waar je bent opgegroeid?” En tot slot de vraag: “heb je ook bewust ergens afstand van gedaan? Heb je iets totaal anders willen doen dan je familie?”

We hebben een verhaal gelezen over Jezus, toen Jezus nog maar een jochie van 12 jaar was. Ook in dat verhaal gaat het over deze vraag: Waar kom ik vandaan? Wat heb ik meegenomen van de plek waar ik ben opgegroeid en waar heb ik afstand van gedaan? Laten we nog wat beter naar dat verhaal gaan kijken… Waar kwam Jezus eigenlijk vandaan? Jezus werd gezien als zoon van Jozef en Maria, ook al gingen er bijzondere verhalen rond over zijn geboorte. De komaf van Jezus was op het eerste gezicht eenvoudig: zijn vader was timmerman. En hij groeide op in het dorpje Nazareth in het noorden van Israël. Daar was niets opvallends aan. Zelfs de naam Jezus kwam vaker voor in die tijd. Wat wel zo was, was dat de mensen uit Jeruzalem een beetje neerkeken op dat noorden. Net zoals je nu in de Randstad kan wonen, hier in Hilversum. En toch een beetje neer kan kijken op het noorden. Groningen, wat gebeurt daar nou? Het is toch te doen in Amsterdam en omgeving.

En een beetje gelijk hadden de mensen in Jeruzalem wel. Een paar keer per jaar kwamen alle Israëlieten voor een feest naar Jeruzalem. Daar was het te doen. En zo reisde er ook een grote familie uit het noorden naar het zuiden. Waaronder een eenvoudig gezinnetje uit Nazareth. Jozef, Maria en de twaalfjarige Jezus. Tot zover gebeuren er geen vreemde dingen in het verhaal. En als het feest voorbij is, lijkt er nog steeds niets aan de hand te zijn. Jozef en Maria weten even niet waar Jezus is, maar hij zal vast wel ergens bij een oom en tante aan het lopen zijn. Maar na een dag reizen is Jezus nog steeds niet terug. En dan ontstaat er paniek. Waar is die jongen gebleven?  Hij zal toch niet… Of hebben we hem in Jeruzalem achtergelaten? Dus Jozef en Maria keren om. Terug naar Jeruzalem. En na drie dagen zoeken vinden ze hem eindelijk! In de tempel nota bene, bij allerlei Bijbelgeleerden! Je kunt je voorstellen dat Jozef en Maria niet wisten of ze nou boos moesten zijn of vooral opgelucht. Er had wel iets erg kunnen gebeuren! Maria zei: “kind, wat heb je ons aangedaan!” Wat moest hij hier, dit was wel de laatste plek waar ze hem zochten! Wat moest een eenvoudige timmermanszoon uit het noorden nou op zo’n belangrijke plek, bij zulke belangrijke mensen?

Jezus moest zich geen illussies maken. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Je bent bestemd om het beroep van je vader over te nemen. Je familie en de plaats waar je geboren bent bepaalt voor een groot deel wie je wordt. Zo werkte het toen, Jezus zou timmerman worden, als het aan Jozef en Maria lag. Maar kijk eens naar Jezus’antwoord: hij heeft het over een andere vader. Hij ziet God in de hemel als zijn vader. En deze vader heeft een ander beroep voor hem… een andere roeping. En waar hij te vinden is in de tempel is een belangrijke vooruitblik voor wat deze roeping was: Hij zal een leraar worden voor het volk Israël, zoals een herder een kudde schapen leidt. Zijn ouders begrijpen hem niet. Waar heeft hij het over? Je wordt gewoon timmerman. Maak je geen illussies. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg… En dan luistert Jezus naar zijn ouders. Hij blijft hen gehoorzaam. In zijn hart heeft hij een andere roeping. Maar dat hij die roeping heeft betekent niet dat hij maar in blinde opstandigheid daar achteraan jaagt. Hij wacht en wacht. Vanaf zijn twaalfde wacht hij nog 18 jaar. Tot hij 30 is. Waarschijnlijk als timmerman in de werkplaats van zijn vader. Hoeveel stoelen zal hij in elkaar getimmerd hebben? Zou hij ook een keer op zijn duim geslagen hebben? En tafels mooi geschuurd? En met mensen onderhandeld over een goede prijs? Gelachen met zijn vader Jozef? Maar diep in zijn hart kende hij een roeping van zijn andere Vader. Zijn Vader in de hemel…

Waar kom ik vandaan? En hoe heeft mijn familie, mijn komaf mijn leven beïnvloed? Bij Jezus is er een soort balans. Aan de ene kant durfde hij op zijn 12e al zijn eigen roeping te volgen. Hij had grotere idealen, je kunt ook zeggen: God had een groter plan met zijn leven, en zijn komaf zou hem daar alleen maar in beperken. Denk hier maar eens over na: Heb ik in mijn leven soms ook mijn hart durven volgen? Of deed ik maar wat er van mij werd verwacht door anderen?

Aan de andere kant werd Jezus niet alleen maar opstandig en wachtte hij geduldig, hij nam zijn verantwoordelijkheid voor zijn omgeving, liet niet alles achter zich om zijn dromen na te jagen, bleef zijn ouders gehoorzaam. Denk hier eens over na: Heb ik niet alleen maar blind mijn eigen hart gevolgd? Ben ik opstandig geworden tegen alles wat mij beperkt heeft? Of heb ik ook mijn verantwoordelijkheid voor mijn omgeving genomen?

Dit verhaal over Jezus heeft volgens mij ons vandaag iets te zeggen. Over hoe we omgaan met waar we vandaan komen. Dat we mogen blijven luisteren naar onze omgeving, maar niet ten koste van onszelf. Dat we mogen blijven luisteren naar ons hart, maar niet ten koste van onze omgeving. Ik geloof dat wij hier allemaal uniek geschapen zijn. God kent ons allemaal als persoonlijke mensen, ieder weer verschillend, met eigen kleuren en talenten. God heeft voor iedereen hier op aarde een eigen plek bedacht. En die plek is soms anders dan de plek die onze ouders voor ons bedachten. Anders dan de verwachtingen van onze vrienden. En soms moet je dan moedige keuzes maken, tegen alle verwachtingen van iedereen in. Om je eigen hart te volgen… Zoals dat jochie van twaalf, dat daar zit tussen allerlei wijze leraren… Maar soms moet je ook gewoon wachten. Wachten tot het jouw moment is. Jouw tijd. Die kleine Jezus vatte de boosheid van zijn ouders op als een hint. Heb geduld, jouw tijd komt nog. En dat moment kan vroeg of laat in je leven komen. Het is nooit te laat om naar die stem in je hart te luisteren. Vraag elkaar eens: Waar heb je spijt van dat de dat nog nooit gedaan hebt? Zijn er dingen die je in je leven nog een keer zou willen doen? Wat heb je daarvoor nodig?

Laat een wensenlijst rondgaan en kijk samen welke wensen uitgevoerd kunnen worden.

Muziek: Daniël Lohues – Hier kom ik weg
Lied: Opwekking 42 – ‘k Stel mijn vertrouwen
Luister: Sela – Heer, wijs mij uw weg

Martijn Dreschler – Verbinding in Noord, 7 januari 2018 (Erfgooiersspeeltuin, Hilversum)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: